Pajari päätti kautensa EM-hopeamitaliin Kanariansaarilla

Kuva: Grégory Lenormand / DPPI

Sami Pajarin ja Marko Salmisen kauden 2021 viimeinen kilpailu toi tulokseksi Kanariansaarten EM-rallin kakkossijan. Kakkossija tarkoitti samalla sitä, että Pajari taipui mestaruustaistelussa samalle sijalle, vaikka itse kisassa kovin kilpakumppani Jean-Baptiste Franceschi jäikin Pajarin taakse kolmanneksi. 

Mahdollisuus kultamitaliin meni pitkälti jo perjantaina, kun kovan taistelun jälkeenkin suomalaiskaksikko oli vasta päivän kolmanneksi nopein. Mestaruuden kannalta päivän nopeimmasta kokonaisajasta jaettavat viisi pistettä nyt saadun kolmen pisteen sijaan olisivat olleet isoksi avuksi.

Perjantaina ajetun yhdeksän erikoiskokeen jälkeen erot kärkitaistossa olivat pieniä.

Kärjessä ajoi Ranskan Anthony Fotia – Arnaud Dunand Renault Clio Rally4:llaan. Vain 0,9 sekuntia perässä oli Pajarin päävastus, ranskalaispari Jean-Baptiste Franceschi – Anthony Gorguilo, jotka ajoivat myöskin Renaultilla. Suomalaispari Sami Pajari – Marko Salminen ajoi perjantaina Ford Fiesta Rally4:llaan kaikkiaan peräti neljä pohja-aikaa, ollen yötauolle tultaessa kolmantena, vain 5,1 sekuntia kärjestä. 

Lauantain neljä ensimmäistä erikoiskoetta näyttivät jo suuntaa tulevaan, Franceschi löysäsi vauhtia ja Fotia jatkoi kärjessä täydellä kyydillä. Päivähuoltoon saavuttaessa Pajarin autokunta oli toisena 19,5 sekuntia kärjestä, Franceschi oli kolmantena 29,9 sekuntia johtopaikasta. Näillä sijoituksilla Franceschi ottaisi mestaruuden ja Pajari hopeaa, takaporttina Renault-kuljettajat voisivat vielä tarvittaessa taktikoida Fotian sijoituksella, jos Pajari onnistuisi ajamaan kärkeen. 

Lauantain iltapäivän neljällä erikoiskokeella ei tuloksissa muutosta tapahtunut, vaan Fotian autokunta ajoi voittoon 13,2 sekunnin erolla Pajariin. Kolmanneksi 49,8 sekunnin päähän kärjestä jättäytynyt  Franceschi vei junioriluokan Euroopan mestaruuden, Pajarin ottaessa hopeaa. 

Junioriluokan kuljettajat ajavat kilpailuja ERC3-luokan sisällä, jossa Franceschi otti myöskin kultaa, hopean nappasi Espanjan Josep Bassas – Axel Coronado Peugeot 208 Rally4:lla ja Pajari kuittasi luokan pronssimitalin. 

Kauden päätyttyä nuoren suomalaiskuljettajan kokonaissaalis kaudesta on siis yksi MM-kulta, EM-hopea ja EM-pronssi. FIA:n palkintogaala järjestetään Pariisissa joulukuun 16. päivä, jossa Pajari pokkaa kauden mitalit. 

– Kokonaisuutena hieno kausi, kaikkiaan kolme mitalia. Vähästä se jäi täällä kiinni, mutta pari kisaa kauden keskellä olisi voinut mennä paremmin. ERC-kausi teki tehtävänsä JWRC-sarjan ajamista tukemaan, tuli kokemusta monenlaisista kilpailuista ja etenkin kaivattua asfalttivauhtia saatiin nostettua huomattavasti, Pajari kertoi kisan päätyttyä. 

Ensi kaudelle luvassa paljon uutta

Loistavan kauden ajaneen Sami Pajarin tulevan kauden ohjelma on Kanarian ERC-osakilpailun päättymishetkellä vielä auki, kalusto on kuitenkin varmuudella nelivetoinen, joko Ford Fiesta Rally2 tai Rally3. Kalusto ja kilpailuohjelma varmistuu lähiviikkoina. 

Tulevalle kaudelle yksi isoista muutoksista on se, että Marko Salminen jää kyydistä pois ja vastuun luotsauksesta ottaa Enni Mälkönen, joka kartturoi Pajaria tällä kaudella muutamaan otteeseen menestyksekkäästi. 

– Minkäänlaista draamaa tähän ei liity. On ollut mahtavat pari kautta Samin vierellä ja uskon että hänellä on menestyksekäs tulevaisuus rallin parissa ja tulen innolla seuraamaan Samin menestystä tulevaisuudessakin, kertoo Marko Salminen.

Innokkuudesta ja tavoitteista ei kartturointi jää tulevaisuudessakaan kiinni, kun Enni Mälkönen ottaa pestin vastaan.

– Sami on motivoitunut ja taitava kuljettaja, ihan mahtavaa päästä hänen kanssaan ajamaan. Olemme samoilla tavoitteilla liikkeellä hakemassa menestystä myös tulevaisuudessa, kertoo Mälkönen innokkaana jo tulevaa odottaen.

Myös valmennuspuolella tapahtuu, kun vuonna 2018 aloitettu valmennussuhde Kristian Sohlbergin kanssa tulee päätökseen. 

– Vaikka valmennussuhteemme päättyykin, ystävyyssuhde säilyy, Sohlberg kertoo.

Tulokset – Rally Islas Canarias:

1. Anthony Fotia (FRA) 2:08:22.1
2. Sami Pajari – Marko Salminen (FIN) +13.2
3. Jean-Baptiste Franceschi (FRA) +49.8
4. Martin László (HUN) +2:51.1
5. Paulo Soria (ARG) +4:43.7

Epävirallinen pistetilanne – ERC3 Junior 6/6 osakilpailua: 

1. Jean-Baptiste Franceschi (FRA) 169p
2. Sami Pajari (FIN) 164p
3. Martin László (HUN) 98p

Teksti: Sami Pajari Media / Jani Seppälä

Jätä kommentti