Pajari jahtaa kauden toista mestaruutta Kanariansaarten EM-rallissa

Kuva: Bastien Roux / DPPI

Sami Pajari starttaa perjantaina kauden viimeiseen kilpailuunsa Kanarialla kartanlukija Marko Salmisen kanssa ERC3 Junior-luokan sarjajohtajana. Gran Canarialla ajettavan kilpailun panokset ovat isot, sillä Pajarilla on mahdollisuus ajaa junioreiden maailmanmestaruutensa jatkoksi mestariksi myös EM-tasolla. 

Mestaruudesta palkintona Fordilla ajavalle kuljettajalle olisi kuuden kilpailun paketti M-Sportin kalustolla ERC Junior-sarjassa kaudelle 2022. Mestaruuskamppailussa Ford Fiesta Rally4:lla ajavan suomalaiskaksikon päävastus on Ranskan Jean-Baptiste Franceschi – Anthony Gorguilo Renault Clio Rally4:lla.

ERC3 Junior-luokan kuljettajien sarjassa ajetaan kuusi osakilpailua, joista Rally Islas Canarias on viimeinen. Loppupisteisiin lasketaan jokaiselta kuljettajalta kauden viisi parasta kilpailua. Viimeiseen kilpailuun Pajari – Salminen kaksikko lähtee 13 pisteen etumatkalla, mutta ranskalaiskaksikolla on allaan yksi keskeytys ja he voivat näin hyödyntää Kanarialta saatavat pisteensä kokonaan. Pajarilla huonoimmat pisteet ovat Tsekissä elokuussa ajetun kilpailun viidennen sijan tuomat 21 pistettä. Pajarin mestaruus on pakkovoiton sekä molempien ajopäivien voiton varassa. Voitosta saa 30 pistettä, päivän viisi nopeinta saa pisteitä porrastetusti 5 pisteestä alaspäin. 

Jos Pajari voittaa ja on molempien päivien nopein ja Franceschin ajaessa samalla toiseksi ja ollessa molempien päivien toisiksi nopein, ollaan varsin jännittävässä tilanteessa, silloin nimittäin kuljettajat ovat tasoissa 173 pisteessä. Tässä tilanteessa molemmilla on kolme voittoa, yksi kakkossija ja yksi kolmossija laskettuna loppupisteisiin, mutta ratkaisu tuleekin siinä kohtaa kilpailusta, joka ei ole mukana loppupisteissä, Pajarilla Tsekin viides sija ja Franceschilla Puolassa ajetun avauskilpailun keskeytys.

Kanarian tiestön erikoispiirteenä kerrotaan olevan asfaltti johon on sekoitettu tulivuoren laavaa, hieman karkea pinta voi tarjota normaalia enemmän pitoa etenkin sateella, mutta toisaalta se voi myös kuluttaa renkaita rajummin. Kilpakumppani Franceschilla on Kanarialta suvereeni luokkavoitto toissa vuodelta, joten helppoja sekunnin kymmenyksiä ei ole tarjolla.

– Täällä kulkee ilmassa hiekkaa sen verran joka paikkaan että se taitaa kompensoida pitoa alaspäin. Lisäksi lämpötilavaihtelut ovat isoja, kun rannikolla voi olla yli 25 astetta lämmintä, voi vuoristoon noustessa lämpöä olla enää muutama aste, kertoo Pajari.

Haaste on siis melkoinen kun Kanarian vuoristoisille asfalttiteille suunnataan kilpailun keskuspaikkana toimivasta Las Palmasista. Kilpailussa ajetaan kaikkiaan 17 erikoiskoetta tulevana perjantaina ja lauantaina, joille mittaa kertyy hieman yli 197 kilometriä. Perjantain yhdeksän erikoiskokeen rupeama starttaa puolen päivän jälkeen Suomen aikaa, illan pimeydessä perjantain päätteeksi ajetaan monille turistimatkoilta tutuilla Las Palmasin kaduilla 1,5-kilometrinen kaupunkierikoiskoe.

Lauantain kahdeksan erikoiskokeen reitille startataan ennen puolta päivää ja kilpailun viimeinen erikoiskoe starttaa klo 17:30. 

– Valmistauduttiin maanantaina hyvillä testeillä ja on koitettu ottaa aika rennosti. Testeissä kokeiltiin esimerkiksi miten ajaminen sujuu kun kartturi lukee nuottia viroksi. Ken Tornin kartanlukija Kauri Pannas istui kyytiin ja sitten mentiin, hauskaa oli, mutta kyllä parempi on pysytellä suomenkielessä, naurahtaa Pajari.

– Tiistaina oli  vapaata aikaa ja käytiin porukalla bongailemassa delfiinejä, kävelemässä dyyneillä ja hieman kiipeilemässä. Keskiviikon ja torstain nuotitukseen lähdetään siis rennoin mielin. Kilpailuun ei meillä ole kuitenkaan kuin yksi taktiikka ja se vaatii kärkivauhtia alusta loppuun, kiteyttää Pajari. 

Kokenut kartanlukija Marko Salminen nostaa kilpailusta esiin vielä yhden asian josta on kotimaan kisoissakin kuultu ajoittain haaveita. 

– Täällä on käytössä sähköinen aikakortti, joten eräänlaista digiloikkaa päästään myös kokeilemaan.

Aikataulu: https://www.ewrc-results.com/timetable/68540-rally-islas-canarias-2021/

Pistetilanne – ERC3 Junior 

1. Sami Pajari (FIN) 154
2. Jean-Baptiste Franceschi (FRA) 141
3. Nick Loof (GER) 86
4. Norbert Maior (ROU) 82
5. Martin László (HUN) 76 

Sami Pajari verkossa: 

WWW: https://www.samipajari.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/samipajariofficial 
Instagram: https://www.instagram.com/samipajariofficial/ 
Twitter: https://twitter.com/samipajari

Teksti: Jani Seppälä / Sami Pajari Media

Jätä kommentti