Pajari sai vauhdikasta asfalttikokemusta Belgiasta

Sami Pajari ja Enni Mälkönen. Kuva: Rallypixels

Sami Pajari ja kartturi Enni Mälkönen ajoivat sunnuntaina päättyneessä Belgian MM-rallissa RC3-luokan kuudenneksi. Voittovauhdissa sujuneen kilpailun kampitti lauantain kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella oikealta takaa katkenneet pinnapultit, jonka johdosta takapyörä irtosi erikoiskokeen aivan viimeisissä mutkissa. Nopeat korjaustoimenpiteet eivät olleet mahdollisia, joten kaksikko joutui keskeyttämään kilpailun lauantain osalta ja starttaamaan kisaan uudelleen mukaan sunnuntaina.

Pajarin ja Mälkösen Ardeca Ypres Rally sujui perjantain osalta erinomaisesti. Seitsemästä mahdollisesta pohja-ajasta kaikki kirjattiin suomalaiskaksikon nimiin. Sadetta saatiin hetkittäin, mutta ei niin paljoa kuin pahimmillaan oli pelätty. 

Johtomarginaali oli perjantain jälkeen jo puolitoista minuuttia. Toisena ajoi belgialainen lajilegenda Patrick Snijers, joka 64-vuoden iässä näytti monelle nuoremmalleen kaapin paikan. Kolmantena ajoi Tsekin Jan Černý, joka keräsi pisteitä WRC3 Open-sarjan MM-pisteisiin. Pajarin autokunta ei kyseisen sarjan pisteitä nyt kerännyt, koska valittu viiden osakilpailun määrä tuli täyteen jo Rally Estoniassa. Sarjan loppupisteisiin lasketaan neljä parasta pistemäärää.

– Vähän siellä täällä sateli, mutta ei kovasti, viestitti Pajarin autokunta perjantain jälkeen.

Lauantaina oli edessä pisin ajopäivä, yli 133 erikoiskoekilometriä. Päivä alkoi suunnitelman mukaan, kaksi pohja-aikaa heti alkuun. Päivän kolmannella tuli käytännössä kilpailun ainoa selkeä ajovirhe. Erikoiskokeen loppupuolella tapahtui spinnaus, jonka myötä pohja-aika meni kisan konkarille, Patrick Snijersille 1,5 sekunnin turvin. 

Seuraavalla erikoiskokeella Pajarin autokunta palautti marssijärjestyksen ja ajoi pohjat ennen huoltotaukoa. Huoltotauon jälkeen meno jatkui vauhdikkaana kahdella pohja-ajalla lisää, mutta jälkimmäiseen jäi karvas sivumaku kun suomalaiskaksikko jäi erikoiskokeen jälkeiselle siirtymälle hämmästelemään kolmipyöräiseksi muuttunutta ajokkiaan.

– Ihan siinä erikoiskokeen lopussa, tyyliin viimeisessä mutkassa lähti oikea takapyörä omille teilleen kun pinnapultit katkesivat varoittamatta. Onneksi oli hidas mutka, muuten pyörittäisiin varmaan vieläkin siellä pellolla, kiteytti kartanlukija Enni Mälkönen vielä sunnuntaina lauantaisia tapahtumia.

Tarvittavia osia ja työkaluja ei autossa ollut mukana, joten lauantain osalta kaksikolle keskeytys johtoasemasta, joka olikin jo varsin reilu, miltei kaksi ja puoli minuuttia.

Sunnuntaille startattiin hakemaan vielä kokemus talteen myös sunnuntain erikoiskokeista.

Vauhdillisesti meno jatkui kuten läpi kilpailun, neljä pohja-aikaa lisää tilastoihin. Lopputuloksiin kirjattiin luokan kuudes tila, voiton mennessä kotikisaa ajaneelle Patrick Snijersille, ennen Jan Černýa.

– Riskejä vältellen, mutta kuitenkin siinä määrin kovaa ajettiin, että voidaan sanoa että nuotit on testattu kisavauhdilla tulevia vuosia varten. Harmillisesti kokonaistulos jäi nyt laihaksi, mutta saimme nyt sentään haastavassa kisassa ajettua kaikki erikoiskokeet vähintään kertaalleen, pohti Pajari.

Kun rallin MM-sarjasta on ajamatta neljä osakilpailua, on Pajarin autokunnalle suurella todennäköisyydellä vähintään yksi MM-mitali jo tulossa. 

WRC3 Open-luokassa tiivis kärkikolmikko on Pajari 87 pistettä, Lauri Joona 86 pistettä, Jan Černý 86 pistettä. Joonalla ja Černýlla on käytännössä mahdollisuus nousta ohi, kun molemmilla on vielä yksi osakilpailu ajamatta, mutta siitä kilpailusta vaaditaan voitto.

Erittäin suurella todennäköisyydellä Pajari-Mälkönen siis pokkaavat vähintäänkin pronssia.

Kilpakumppaneilla on tilillään kaksi voittoa ja kaksi kakkostilaa, kun taas Pajarilla on kolme voittoa ja Ruotsista tullut nelostila. 

JWRC-sarjan loppupisteet sen sijaan ratkeavat jo reilun kahden ja puolen viikon kuluttua Kreikan Acropolis-rallissa. Pistetilanteessa kärkiviisikko on Sami Pajari 85, Jon Armstrong 85, Robert Virves 84, Lauri Joona 79, William Creighton 38. 

Viimeisestä osakilpailusta jaetaan tuplapisteet, joten voitolla on tarjolla peräti 50 pistettä. Viiden osakilpailun saldosta huonoin tulos pudotetaan pois ja Pajarilla on Kroatian kisasta tilastoissa keskeytys, joten Kreikasta on mahdollista hyödyntää kaikki tulevat pisteet. Muilla kilpakumppaneilla Creightonia lukuun ottamatta, jonkin kilpailun pisteet putoavat loppupisteistä pois.

Tulokset Rally3 – WRC Ypres Rally Belgium

1. Patrick Snijers (BEL) 2:49:01.6
2. Jan Cerny (CZE) +4:12.6
3. Vincent Verstraete (BEL) +12:34.9
… 
6. Sami Pajari & Enni Mälkönen (FIN) +16:41.9

Sami Pajari verkossa: 

WWW: https://www.samipajari.com/ 
Facebook: https://www.facebook.com/samipajariofficial 
Instagram: https://www.instagram.com/samipajariofficial/ 
Twitter: https://twitter.com/samipajari 

Teksti: Sami Pajari Media / Jani Seppälä

Jätä kommentti